Удоволствието от йогата с Краси

udovolstvieto-ot-yogata-s-krasi

Срещнах се с йога съвсем случайно и след дълго дърпане и отричане. Изказвания от сорта “О, това не е за мен.”, без дори да съм опитвала дадено нещо, бяха стабилна част от речника ми. 
Но един ден бях почти на сила заведена в практика по хатха йога на Дея в Santosha Yoga. Още помня ясно, че вървях и не говорех след това. Не исках и нямах нужда. Не виждах какво мога да изрека, което да има някакъв смисъл. Бях все едно едновременно изпълнена и изпразнена. И ако това ви звучи твърде образно – бях щастлива. 
И така започнах да ходя всяка седмица по веднъж. От втория път попаднах на Нина Сотирова и се задържах в нейните класове, ако сте опитвали, ще разберете защо. Аз бих го нарекла само – вдъхновение. След това увеличих на два пъти в седмицата. Малко след това – направих посещенията три пъти в седмицата, докато не стигнах до един период, в който ходех почти всеки ден или поне в свободните моменти и часове от деня си. Превърна се в моето малко нещо, което ме кара да се движа с лекота, да усещам още повече от преди, да помага за спокойния ми сън, да ми дава поглед отвъд видимото, да ме прави по – силна физически, а и психически. 
Не отделях много време за размишления кое, как и защо. Не започнах да се втренчвам във всеки аспект на това необятно пространство, наречено йога, а просто му позволих да влезе в мен и да ми покаже кътчетата, които дори не подозирах, че съществуват. Позволих на йогата да се срещнем, без да имам претенция или някаква цел, без да си поставям ограничения или някакви обекти и стремежи за постигане. Всеки път на постелката за мен беше различен, всеки път научавах ново за вътрешния или външния си свят. Позволявах си да бъда тук и сега, да вдишам от въздуха наоколо и да му позволя, влизайки в мен, да ме промени или да ме остави същата. Не се съпротивлявах. Това беше първото занимание, в което се освободих от очакванията към себе си. И беше красиво. 

Колко от вас практикуват йога? Каква йога предпочитате?
Аз лично не практикувам от около година и половина, малко преди извънредното положение да се появи и това много ми липсва. От време на време намирам минути за някой – друга онлайн практика, но това не ми е достатъчно, време е да се завърна към това. Често се питам каква е тази човешка сила, която ни кара да спрем да правим нещата, които обичаме? Но това е тема на друг текст. 
Когато практикувах по-редовно предпочитах практиката виняса флоу – това е практика с най – прости думи казано, в която идеята е да преливаш от една поза в друга – като в танц. Все едно си движеща се вода, приемаща формата на съда, в който я сипват. Тази практика ми даваше креативност, свобода и усещане за живот. Опитвала съм и нещо, което беше много трудно за мен – йога нидра, трудно, но изключително интересно и полезно, ако имаш своето намерение или санкалпа (това е кратко положително изречение, което изразява, ваше утвърждение – какво искате да бъдете, да постигнете и т.н.) – тази практика помага да отстраниш ограниченията и да даде свобода за избор на позитивна цел. Йога нидра опитах при Нели Леви, отново в Santosha Yoga. Нели ми показваше една друга страна на йога, която не познавах съвсем.
Йога не ми даде само физическа сила, тук искам да отделя няколко минути и да кажа на тези, които все още смятат, че йога е нещо бавно и флегматично, което не изисква или развива някаква сила и мускули – мили хора, грешите, но можете да го разберете едва, когато опитате. Йога ми даде вяра и увереност. Йога ми даде здраве. Йога ме учеше да не забравям, че живея тук и сега и да бъда осъзната. 

Ще се радвам, ако сред вас има йога любители, които да споделят на какво ви учи вас йогата. Имате ли любима поза (асана)? Имате ли любима практика или студио, където практикувате? А може би онлайн канал, който следвате? Споделям линкове към практики и студиа, които съм посещавала и са ми допаднали: 
Виняса Флоу с Нитя – Santosha Yoga
Хатха Йога с Нитя – Santosha Yoga
Хатха Йога с Нина Денина – Santosha Yoga
Хатха Йога с Дея – Santosha Yoga
Виняса Флоу + Йога Нидра с Майтрей – Santosha Yoga

Актуалните графици в Santosha Yoga можете да видите тук – http://santoshayoga.eu/bg/schedule

Виняса Флоу с Вио – Yoga Vibe Sofia
Хатха / Виняса Флоу с Весела – Yoga Vibe Sofia
Актуалните графици в Yoga Vibe Sofia можете да видите тук – https://www.yogavibe.net/bg

Разгледайте и останалите статии в рубрика Тренировки

Последвайте ни и в социалните мрежи:

Автор:

Споделете тази статия:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Други теми