“Шантарам” и 6 мъдрости от един бивш затворник

Ако все още не сте прочели този шедьовър, не се бавете повече! Това е една история, която звучи като нереална. Сякаш един човешки живот не може да побере толкова преживявания в себе си и то такива.
Необятна, различна, криеща безброй неочаквани обрати, книга, която постоянно изненадва. „Шантарам“ неизбежно превзима сърцето на всеки читател докоснал се до нея. Тя се чете на един дъх, независимо от обема й. Дори не би могло да се каже „чете“, тя се изживява.

shantaram-6-mudrosyi-ot-edin-bivsh-zatvornik-trendea

“Шантарам” разказва за подземния свят на съвременен Бомбай. Главният герой е затворник с фалшив паспорт, който успява да избяга от затвор с изключително строги мерки за сигурност в Австралия.
Авторът, Грегъри Дейвид Робъртс майсторски изобразява ситуации, залитащи от една крайност в друга. Те са изпълнени с насилие и петзвездни хотели, романтична любов и затворнически агонии, криминални войни и боливудски филми, духовни гурута и моджахедски партизани. Това заглавие носи в сърцето си ценен човешки опит и нестихваща любов към Индия. История, която е достойна за екранизация и не случайно правата за книгата са продадени на филмовата индустрия в лицето на Джони Деп и „Warner Bros“.

shantaram-reviushantaram-6-mudrosyi-ot-edin-bivsh-zatvornik-trendea-1200x500-na-kniga-trendea

Много хора смятат, че това е автобиографичен раман, но:
“Шантарам” не е автобиографична книга. Ако някои читатели възприемат романа като автобиография, приемам това за много голям комплимент. Структурирах историята, така че да се чета като фантастика, но да оставя усещането за истинност. Исках „Шантарам да бъде произведение на художествената литература. Идеята беше да бъде придружена с мощен поток от реално изживени ситуации, за да носи автентично усещане за реалност.”

Грегъри Дейвид Робъртс

shantaram-reviushantaram-6-mudrosyi-ot-edin-bivsh-zatvornik-trendea-na-kniga

Авторът на “Шантарам” е изключително особена личност с интересен, луд и предизвикателен живот, имащ много какво да разкаже. 
Вижте 6 житейски мъдрости от един бивш затворник , които със сигурност ще са полезни за всеки в тези бурни и противоречиви времена, в които живеем:
1. Всички сме по-силни, отколкото предполагаме. Единствените ограничения са тези, които сами си поставяме.
2. Да имаме усещане за цел в настоящето, придава смисъл на живота.
3. Поддържането на физическо здраве е жизненоважно за поддържането на психичното здраве.
4. Оценяването на природния свят само по себе си е форма на благодарност, а благодарността е двигателят на духовната енергия.
5. Всяко хубаво нещо и всяко лошо нещо, което се случва, е изпитание на вярата.
6. Бъдете себе си: никога не си позволявайте да станете актьор в някой друг филм, придържайте се към принципите си.
Със сигурност ситуацията, в която се намирате, драги читатели е далеч по-различна от тази, в която е бил Грегъри Дейвид Робъртс. Това само по себе си е успокоително. Ноо определено неговите житейски мъдрости са универсални и си струва да се обръщаме към тях. Така няма да има опасност да забравим колко много сила се крие във всеки един от нас.
Разгледайте и останалите статии в рубрика Книги
Последвайте ни и в социалните медии:

Автор:

Споделете тази статия:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Други теми