По пътя към щастието с “География на блаженството”

Какво би било, ако съществува приказно богата страна, в която не се плащат данъци? Или пък такава – толкова демократична, че се налага да се гласува седем пъти в годината? Или страна, в която неуспехът е възможен вариант, който може да изберете или да не го избирате? На такива места ли се намира щастието? „География на блаженството“ ще отговори на всички тези въпроси.
Ерик Уайнър е чуждестранен кореспондент на Националното обществено радио на САЩ в продължение на десет години. През това време е направил репортажи в повече от четиридесет страни по света. С чувство за хумор и ирония чрез книгата „География на блаженството“ той ни описва нестихващия човешки стремеж за намиране щастие.  Чрез това интригуващо заглавие Уайнър разказва за пътя, по който то може да бъде открито.

geografia-na-blajenstvoto-reviu-trendea

Потапяме се в увлекателни истории от Холандия, Швейцария, Бутан, Катар, Исландия, Молдова, Тайланд, Великобритания, Индия и Америка. Всички те са събрани под крилото на този завладяващ съвременен пътепис. Той е една забавна симбиоза между геополитика, психология и наука. Авторът успява умело да ни въвлече в културата на всяка страна, която е посетил в рамките на своето пътуване.
Тези държави са много различни една от друга, но това, което ги обединява е фактът, че нациите им са смятани за едни от най-щастливите. Това са местата, на които са концентрирани благоприятни условия за постигане на щастие като пари, удоволствия, духовност, семейство.

„География на блаженството” е една своеобразна енциклопедия, изобилстваща от информация свързана с конкретни факти, места, личности, научни теории, значими цитати. Не случайно книгата се превръща в бестселър на Ню Йорк Таймс и е преведена на деветнайсет езика. Това е заглавие, която ще стане любимо на всеки, който обича далечните пътувания и вълнуващите истории.

geografia-na-blajenstvoto_vintage_travel_detail

Аз не съм философ, така, че според мен е така: Парите имат значение, но не колкото си мислим, и не по начина, по който си мислим. Семейството е важно. Също и приятелите. Завистта е отрова. Също и прекаленото мислене. Плажовете не са задължителни. Но доверието е. Както и благодарността.

В крайна сметка успява ли този мърморко да намери своето щастливо място, как мислите? Прочетете. Няма да съжалявате!

Разгледайте и останалите ни статии в рубрика Книги

Автор:

Споделете тази статия:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Други теми