Недоразумението, нелетящи птици

neletiashti-ptici-pingvini-header

Когато става дума за птици, нормално е първата ни асоциация да е това как те безгрижно се реят из облаците. Способността им да летят е впечатлявала човечеството с векове и немалко учени и изобретатели са посветили живота си на опити да наподобят грациозните им движения и да се понесат във въздуха. Неслучайно една от най-древните мечти и цели на човечеството е свободният полет. В статията надолу ще обсъждаме всички останали птици – тези, които не могат да летят и с нищо не са вдъхновили никой.

Физиката на нелетящите птици е пригодена за специфичен начин на живот, който не изисква или направо изключва летенето. В повечето случаи птиците са твърде тежки, големи или в техния район няма естествени хищници, от които да се налага да бягат в небето. В света са познати около 60 вида от нелетящите ни пернати приятели. Разделени са на подвидове, като многото разновидности на пингвините, но за нашия списък ще се спрем на по 1 представител от вид.

Започваме с почетно споменаване на най-известните нелетящи птици:

1-neletiashti-ptici-pingvin

Пингвини

Видовете пингвини се срещат основно по бреговете на Антарктида и южните краища на Африка, Австралия, Южна Америка и прилежащите им острови. Адаптирани са към най-суровите климатични условия в света и основно се хранят с риба, която ловуват гмуркайки се в ледените води на океана.
2-neletiashti-ptici-shtraus

Щрауси

Най-голямата и най-бързо тичаща птица в света. Също така снася и най-големите яйца в света, но това се и очаква от двуметрово пиле. Въпреки големите си крила, птиците са твърде тежки и не могат да летят. Често срещан мит, е че щраусите скриват главата си в храсти или дупка в земята, когато са уплашени.

Киви

neletiashti-ptici-kiwi
Кивитата са големи колкото кокошки и са едни от най-малките представители на нелетящите птици. Интересен факт при тях, е че снасят най-големите яйца, спрямо размерът на тялото им в животинското царство. Кивито е националният символ на Нова Зеландия, от където идва и закачливият им прякор – „кивита“. Кивитата са моногамни и след като намерят своя партньор, остават с него цял живот. В случая на кивито, това може да означава 20 години брак. Достигат дължина на тялото към 45см и средно тегло около 3.3кг

Тахаке

neletiashti-ptici-tahake

Такахето е птица, известна с внезапната си поява, след като дълго време е смятана за изчезнал вид. Видът е документиран през 1847 из островите на Нова Зелантия, но само половин век по-късно, през 1898, едва две птици от вида били забелязани за цялата година. От този момент видът се е считал за изчезнал, докато през 1948, малка популация от Тахаке не била открита на Южен Остров. От тогава птицата е под закрилата на Консервационния отдел на Нова Зеландия. Тя е изключително шумно създание, чиито крясъци се чуват отдалеч и за нас е много странно, че сме успели да я изгубим от полезрението си за цели 50 години.
Достигат дължина на тялото към 63см и средно тегло около 2.7кг

Казуар

neletiashti-ptici-kazuar
Казуарите са космати нелетящи птици с ярки на цвят вратове, черно оперение на тялото и впечатляващи гребени на главите. Най-често избягват контактите с хора, но това не означава, че не могат да се защитават, при нужда. След щраусите, казуарите са птиците с най-силните крака, ритник от които може счупи гръдния кош на зрял човек. Средният им пръст окончава с 12 до 15см нокът, с който без никакъв проблем могат да нанесат смъртоносни рани. Тъжна статистика, е че около 55% от регистрираните смъртни случаи при казуарите са предизвикати от автомобилни катастрофи. Това налага и поставянето на специални пътни знаци из цяла Нова Гвинея. Достигат височина около 150-180см и средно тегло към 60кг.

Какапо

neletiashti-ptici-kakapo
Какапото е най-тежкият папагал в света и е единственият, който не лети. Известна още като „совата на папагалите“, птицата е активна основно нощем. Местните в Нова Зеландия преследват какапото за вкусното му месо и ярки пера, които се използват за декорация и изработка на традиционни облекла. Какапототата са изключително любопитни и дружелюбни към хората, което е в контраст с обичайното им асоциално поведение и самостоятелен начин на живот. Достигат дължина на тялото към 58-64см и средно тегло от 3кг до 4кг.

Безкрил корморан

neletiashti-ptici-bezkril-kormoran

Нелетящият братовчед на кормораните се среща само на два от островите Галапагос и не е точно безкрил. Крилата на злощастната птица са с около 2/3 по-малки от необходимото им, за да летят и не дават вид да служат за каквото и да е. Като останалите от семейство корморани, и те се гмуркат и ловят риба, но диетата им включва октоподи и змиорки. Рядко се гмуркат до цели 100м дълбочина. Въпреки, че крилата не им трябват за летене, безкрилите корморани старателно ги изсушават, разпервайки ги срещу морския бриз. Смята се, че това е инстинкт, останал у вида от времето, когато все още е можел да лети.
Достигат дължина на тялото към 100см и средно тегло до 5кг.

Изчезнали видове

Едни от най-големите и интересни видове нелетящи птици са живели много преди да имаме с какво да ги заснемем. Техните вкаменелости говорят достатъчно красноречиво за отминалите им величие и причудливост. Задължително е да споменем поне най-ярките представители на нелетящите видове от не-толкова далечното минало.
5-neletiashti-ptici-dodo

Додо

Навярно най-известната от нелетящите птици, Додо е населявала Маскаренските острови до края на 17-ти век. Ниска, дебела и със заоблена човка, птицата рядко стигала тегло от 25 кг.

4-neletiashti-ptici-slonska-ptica

Слонска птица

Отново срещана само в Нова Зеланция, слонската птица е стигала 3м височина и тегло от 750кг. Смята се, че птица е изтребена от ловци в началото на 17-ти век.
На фона на всички останали птици, нелетящите им събратя са жив пример за изключение от правилото. Тяхната еволюция е протекла по уникално различен начин и довело до забележителни резултати. Към днешна дата, почти всички видове нелетящи птици са застрашени.

Автор:

Споделете тази статия:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Други теми