Митове и факти за кралските гвардейци

mitove-i-fakti-za-kralskite-gvardeici
Кралските гвардейци са едни от най-разпознаваемите туристически атракции в света. Техният стоицизъм е легендарен, а митовете за тях са многобройни. Гвардейците пазещи Бъкингамския дворец, както и всички останали кралски резиденции, вили и по-малки замъци, са и едни от най-сурово тренираните войници за Земята.
mitove-i-fakti-za-kralskite-gvardeici
Само най-добрите от най-добрите имат правото дори да бъдат предложени за гвардейци. Финалният изпит, който трябва да минат с не по-малко 98 от 100 точки представлява щателна инспекция на вида и състоянието на тяхната униформа. Само британски поданици, част от основните 5 пехотни войски на Обединеното Кралство имат шанс да кандидатстват, а номинирането за позицията се счита за изключителна чест.

Могат да мърдат свободно

Твърдението, че нямат правото да мърдат е силно преувеличено. Гвардейците са едни от най-добре тренираните бойци в света и могат да преценят кога поведението на околните изисква тяхната реакция или не. Въпрос на избор е как да реагират на външни дразнители. Най-често прибягват до показно набиване на пета или традиционно прехвърляне на автоматичното оръжие от ръка в ръка. По-рядко се случва да викат по туристи или да ги заплашват с оръжие. Нарушаване на устава, се наказва с глоба от няколко дневна до седмична заплата. Също – да, този на снимката пада.

Не са длъжни да спират за туристи

Длъжността на гвардейците е да спазват вековни традиции, докато постоянно са нащрек за евентуални похитители и недоброжелатели. Те нямат време, нито задължение да се съобразяват със случайни минувачи или туристи, докато маршируват от или към поста си. По устав, те не са длъжни да заобикалят или забавят скорост заради цивилни, както и да им помагат, ако ги наранят таранирайки се през тях. Споделеното видео е подобно „разминаване“ с турист през 2015-та година.

Оръжията им не са реквизит

mitove-i-fakti-za-kralskite-gvardeici

Автоматичните оръжия на кралската гвардия са напълно истински и не са заредени със стоп патрони. Същото важи за щиковете на оръжията и церемониалните ножове на коланите им. Случаите, когато се е стигало до реална престрелка.

Имат пълното право да ви застрелят

mitove-i-fakti-za-kralskite-gvardeici
Като последна линия пазители на суверена, гвардейците се намират на специално място в държавната йерархия. Тъй като опазването на кралицата е считано за задача от най-висока важност в кралството, всички действия, извършени с тази цел се смятат за оправдани. Логиката, е че ако гвардеецът ви сметне за заплаха за него, то по презумпция сте заплаха и за Кралицата и той има пълното право да се „справи“ с вас, както намери за добре. Важно е да отбележим, че самите гвардейци са пазени от полиция, която се намесва много преди ситуацията да ескалира до там.

Нямат право да ходят до тоалетна

mitove-i-fakti-za-kralskite-gvardeici

Това е по-скоро мит, обвит в малко истина, но си струва да се обсъди. Технически, гвардейците нямат право на кратка почивка за ходене до тоалетна. Работят на смени по 2 или 4 часа с по 4 часа почивка помежду им. През времето което са на пост имат право само на 2 неща – да стоят неподвижно или да патрулират фиксирано разстояние от 10 крачки в посока от поста си. Ако възникне „нужда“, кралската охрана е инструктирана да се облекчи директно в униформата си. Дебелите панталони, по план, са достатъчно тъмни и плътни да прикрият всичко, докато смяната на злощастния гвардеец приключи. Не намерихме снимка на по-тъжен гвардеец.

Обучени са да припадат под строй

mitove-i-fakti-za-kralskite-gvardeici
Да, и това всъщност не е мит – Кралските гвардейци са обучени да припадат абсолютно изпънати, запазвайки британския дух и стоицизъм дори когато са в безсъзнание. Допълнително, техните колеги са инструктирани да не им помагат по никакъв начин. В случай на припадък от умора или стрес, допълнителен персонал се намесва и извлича безпомощния войник настрани. Няма много повече какво да кажем тук – просто уау…
В заключение, кралските гвардейци са свръх-тренирани войници, прекарващи по-голямата си част от времето абсолютно неподвижни, докато балансират еднокилограмови шапки от меча козина на главата си. Тежка работа е, но някой трябва да я върши. Ето ви едно корги за компенсация за дългия пост:

Автор:

Споделете тази статия:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Други теми