Къде се намират пирамидите днес?

kude-se-namirat-piramidite-

Какво е първото нещо, което ви идва на ум, когато чуете „пирамидите в Гиза“? Мистериозни и загадъчни постижения на древната архитектура, които и до ден днешен ни изумяват и озадачават със своето величие? Да, съгласни сме, но знаете ли къде се намират пирамидите? Най-вероятно първата ви асоциация е някъде в пустинята, дълбоко в пясъчните дюни на Сахара, скрити от човешки поглед, където са останали необезпокоявани с хилядолетия, както на снимката горе, нали? Да, но това за последно е било вярно по времето на тяхното построяване.

С вековете Кайро се развива, расте и разгръща на юг по протежението на Нил, докато в края не опира до самите пирамиди и сфинкса. Днес пирамидите са толкова близо до края на града, че не се нуждаете от превозно средство, за да стигнете до тях.

Хотел на 800м от пирамидите

За да покажем тяхната достъпност и близост до града, споделяме малко гледки от терасата на хотел Great Pyramid Inn, намиращ се на около 800м Хеопсовата пирамида и едва на 300м от сфинкса:

Грубо, това прави 10-12 минути разходка от хотела до една от най-горещите (буквално) туристически дестинации на света. За толкова време няма да ви се стопи и леда във фрапето, което между другото има 5 звезди в отзивите на хотела. Това означава, че отговорът на въпроса “Къде се намират пирамидите?” е – на 10 минути от хотела на първа страница в Google. Почувствахме се длъжни да копираме link към хотела, след като прочетохме такива топли думи за фрапетата му: Great Pyramid In

Airbnb на 260м от пирамидите

Ако 800м ходене по сахарските мъки ви се струва далече – спокойно! Намерихме симпатичен Airbnb апартамент, който се намира едва на 260м от великата пирамида. Е да, ще трябва да споделяте една баня с още 5 човека, но пък ще можете да се насладите на пирамидите от завидно близко разстояние.

За да сме честни, копираме и него: Magical House under Great Pyramid

Снимки на пирамидите от високо

За да подчертаем колко близо реално се намират пирамидите до града, споделяме и снимки от екип руски фотографи, които през 2013 година се качиха на върха на Хеопсовата пирамида и заснеха тези изумителни кадри. Важно е да подчертаем, че изкачването на пирамидите е изключително тежко престъпление в очите на египетските власти и наказанията са сериозни. 

Туристите се разминаха без наказания, само защото си признаха и извиниха за деянието си, едва след като се върнаха в родна Русия. Никой от тях няма право да се върне в Египет, но въпреки това сме им благодарни за снимките.

Като бонус, споделяме и снимка от 2018 година на датски фотограф, който вдъхновен от руските си колеги… направи нещо друго върху Великата пирамида.

kude-se-namirat-piramidite-

Разгледайте и останалите статии в рубрика Любопитно

Последвайте ни и в социалните медии:

Автор:

Споделете тази статия:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Други теми