Кой не знае за Пижо и Пенда, кой не е чувал за тях

Здравейте скъпи почитатели на Trendea! Днес ще ви покажа как лесно и бързо да си направите мартеничка с емблематичните „Пижо и Пенда“. Нужни са ви само:

  • Бял и червен вълнен конец
  • Ножица
  • Правоъгълно картонче
  • Безопасна игличка
  • Добро настроение

Кой не знае за Пижо и Пенда, кой не е чувал за тях

Стъпки как да си направите Пижо и Пенда

На картончето се навива конец на по-дългата му страна толкова, колкото искате Пижо или Пенда да са „дебели“. Аз винаги навивам повечко конец, за да може полата й да е по- обемна и крачката на Пижо да не са много слабички. На по-късата страна на картончето се навива толкова конец, колкото ще е необходим, за да оформите ръчичките, аз ги правя в друг цвят (ако тялото е с червен конeц, ръцете с бял). След като сте навили достатъчно конец за тялото, махате го от картончето, връзвате откъм горната част пресукания конец от единия край, след което оформяте главата на вашето човече с конец, който завързвате на възел, после подпъхвате „ръцете“, отново връзвате „китките“ с различния цвят конец и правите прорез на целия сноп конци, после оформяте талията и накрая за Пижо се оформят и крачета, а за Пенда не е нужно да връзвате никъде повече.
И така вашата мартеничка е готова! От пресукания конец връзвате една, слагате безопасната игличка и закичвате любимите си хора за здраве!

Историята на празника Баба Марта

Навсякъде по света хората посрещат пролетта с огромна радост и вълнение, но България е една от малкото държави, които празнуват нейното идване с толкова голям празник, изпълнен с традиции, чиито корени се крият в далечното минало на нашия народ. Няма как да говорим за първи март и да не споменем Баба Марта. Според народните вярвания тя е или стара и куца жена, или млада и хубава девойка, но и в двата случая олицетворява слънцето и пролетта. Тя е също и персонификация на месец март, който не случайно е наричан „женския месец“, и отново е символ на зачатието на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието.
Мартеницата, с която всички се закичваме на 1ви март е един от най – обичаните български символи. Най – често тя се прави от усукани вълнени или памучни бели и червени конци.

Кой не знае за Пижо и Пенда, кой не е чувал за тях

 Всеки един от цветовете има своето значение – белият символизира чистотата, невинноста, новото начало, а червеният олицетворява живота, зачатието, енергията на слънцето и плодородието. Въпреки това в различните краища на България мартениците могат да са направени и от други цветове. Мартениците се носят само за определен период от време, свързан със знаците на приближаващата пролет – цъфнали дървета, среща с първите долитащи прелетни птици – щъркели, лястовици или жерави.
Независимо от своя произход,, тъй като в последно време за него има много хипотези, мартеницата си остава един от най – емблематичните и обичани символи в нашите географски ширини.

Разгледайте и останалите статии в рубриката Любопитно.

Последвайте ни и в социалните мрежи:


Facebook


Instagram

Автор:

Споделете тази статия:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Други теми