Идеи за разходка близо до София

idei-za-razhodka-blizo-do-sofia

Вече много си мечтая за хубаво пролетно време. Доста често си мисля къде бих могла да се разходя и да поразгледам различни местни забележителности. Все си казвам, че няма да се замечтавам, защото е февруари месец, но не мога да изляза на глава със себе си. 😀 Затова, вижте какво планирам. Откраднете си и вие някоя идейка за пътешествие на не повече от 120 км. от столицата или дори в покрайнините й.

Парк-музей Враня

idei-za-razhodka-blizo-do-sofia

Историята и природата се срещат в едно.
В продължение на повече от 40 години създателите на парка успяват да изградят един великолепен парков ансамбъл. За целта като „строителен материал“ използват декоративната растителност.
Впечатляващо е голямото разнообразие от 821 дървесни, храстови и тревисти вида от 118 семейства и 435 рода на територия по-малка от 100 ха.
Всичко това определя високата му художествена стойност като едно от първите произведения на парковото изкуство в България.
Паркът „Врана“ е бил предназначен за царското семейство като извънградска лятна резиденция. Това обстоятелство е предопределило в известна степен неговия интимно-пейзажен характер: в него на дървесните масиви и дървесните групи, цветните поляни, алпинеуми, езера, алеи и пътеки се придават форми близки до природните, което е било свойствено на по-голямата част от европейските пейзажни паркове в миналото.

Цари Мали град

idei-za-razhodka-blizo-do-sofia

Цари Мали град сe намира в близост до китното село Белчин, на около 50 км. от София.
Цари Мали град е късноантична римска крепост и укрепено селище разположена на хълма Св. Спас в планината Верила.
Културно-историческият комплекс „Цари Мали град“ е реставриран, консервиран  и открит официално за туристически посещения през 2013 година. В непосредствена близост  до обекта са изградени две туристически пътеки, които тръгват от село Белчин, както и релсово пасажерно транспортно съоръжение с въжено задвижване.

Копитото

idei-za-razhodka-blizo-do-sofia

Ако сте ценители на красивите гледки, местността Копитото със сигурност ще ви впечатли. Разположено на около 1350 метра надморска височина, в близост до София. Около емблематичната телевизионната кула. Там се е образувал същински туристически комплекс с множество ресторанти и магазинчета. Перфектна дестинация, ако искате да се поразходите малко. Пеш до местността може да се стигне за час и половина – два, като се тръгне от кварталите “Княжево” или “Овча Купел”. Също така може да се вземе градския транспорт или да се използва кабинковия лифт.

Пещерата Проходна

Проходна е една от най-известните пещери в България, намираща се в непосредствена близост до село Карлуково. Тя се намира на 250 метра надморска височина. Пещерата е леснодостъпна и проходима през всички сезони от годината. Която я прави още по-предпочитана туристическа дестинация. Освен това точно над нея минава пътят, свързващ Карлуково с гара Карлуково, Националният пещерен дом „Петър Трантеев“, пътната инфраструктура на първия български геопарк „Искър – Панега“ и гр. Луковит.
Пещерата Проходна е най-дългият пещерен тунел в България, с дължина от 365 метра и с височина на сводовете си от 56 метра. Вследствие на денудационните процеси и ерозията, причинена от просмукващите се води, в тавана се е образувал феноменът „О̀кната“ („Комините“), често наричани „Очите на Бога“, два огромни, почти еднакви по големина отвора с формата на очи.

Лозенски Манастир

Лозенският манастир „Свети Спас“ или „Възнесение Господне“ е български манастир, част от Софийската Мала Света гора. Разположен е на 5 км югоизточно от софийското село Долни Лозен. Основан през 13 век. Към края на 14 век, когато Урвичката крепост, Средец, а с това и цялата Софийска област падат под ятагана на османското нашествие, манастирът е разрушен. В периода 15-16 век той запустява окончателно, но през 17 век е отново възроден. Днес той е предпочитана дестинация за ценители на исторически и природни забележителности.

Това бяха 5-те предложения за приятни разходки близост до София. Остава да си пожелаем по-стабилно време и да се отправим на кратко пътешествие.

Разгледайте и останалите статии в рубриката Любопитно.

Последвайте ни и в социалните мрежи:

Автор:

Споделете тази статия:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Други теми