Грижа за кожата през зимата

грижа за кожата през зимата

Тъй като кожата ни покрива цялото тяло и ни предпазва от микроорганизми, защитава ни от вредното влияние на UV лъчите, загубата на вода и много други, днес съм ви подготвила една статия за това колко е важно да обърнем внимание на кожата си в зимните месеци, които настъпиха и как правилно да се грижим за нея. Смяната на сезоните винаги е свързана с промяна в състоянието на кожата, а съответно и грижите за нея следва да се променят.
Основните фактори, които въздействат върху кожата ни през есенно-зимните месеци на годината са студения и по-сух въздух, температурните амплитуди (разликата между температурата навън и вътре в отоплените помещенията, която често варира между 20 и 30 градуса), вятъра и замърсяването на въздуха. Те водят до значително изсушаване на кожата – намаляване на степента й на хидратация, намаляване на защитната водно-липидна защита. В резултат на това тя става по-чувствителна и лесно ранима.
Промените, които настъпват с кожата ни през зимните месеци са свързани в значителна степен и с използваните козметични средства. Често пропускаме да коригираме козметиката си, при което тя се оказва недостатъчно богата и хидратираща за зимата.
За съжаление през зимата се развиват и някои характерни кожни заболявания –често се наблюдава обостряне на атопичния дерматит, екземните състояния на ръцете и ходилата, себорейния дерматит на лицето и скалпа и псориазиса. Тяхното активиране е свързано освен с ниската температура и променената кожна хидратация и защитна бариера, така и с относителната липса на слънчеви лъчи или факта, че те не достигат до кожата, защото тя е покрита от дрехи.

Ето някои препоръки относно грижите за кожата през зимните месеци:

1. Почистване на кожата – от изключителна важност е кожата ни да бъде добре почистена всеки ден, независимо от сезона 🙂
Особено важен фактор в зимните месеци е избора на подходящ почистващ продукт. При суха кожа на лицето е подходящо да се използва почистващо козметично мляко, а при по-мазна кожа – измивна пяна, мицеларната вода също е прекрасен избор, от който има разработени продукти както за суха, така и за мазна кожа. След почистването при по-мазните кожи може да се приложи и тоник, като е важно той да не е на спиртна основа, за да не засилва дехидратацията на кожата.  Измиването на тялото е добре да става с душ-олио или синдет, известен още като сапун-без-сапун.
2. Ексфолииране на кожата
Ексфолиирането на мъртвите кожни клетки от повърхностните слоеве е важна част от поддържането на здрава и добре изглеждаща и свежа кожа. През зимните месеци този процес не трябва да бъде неглижиран. Той спомага за отделянето на мъртвите клетки от повърхността на кожата и разкрива по-свежа и жизнена повърхност.
3. Хидратиране на кожата на лицето
Използването на подходящи хидратиращи продукти е от особено значение за запазване на здрава и жизнена кожа. Продуктите от летните месеци в повечето случаи са напълно неподходящи за поддържане на кожата през зимата. Те трябва да бъдат заменени с по-богати и плътни продукти, които да защитават от вятъра, сухия въздух и ниските температури. Продуктите за зимата са на базата на масла (масла от бадем, авокадо, минерални масла), а не на водна основа и целта им е освен да доставят необходимата за кожата влага да възстановят нарушената защитна бариера и да преустановят загубата на влага през повърхностните слоеве.
От практическа гледна точка е важно хидратиращите продукти да се нанасят непосредствено след измиване на кожата, като тя трябва да бъде предварително подсушена. Тези грижи трябва да се прилагат както за кожата на лицето, така и за ръцете, тялото и устните.
4. Слънцезащита през зимните месеци
Използването на слънцезащитен крем за откритите части на кожата през зимните месеци на годината е също толкова важно, колкото и през летните. Поради високата надморска височина на зимните курорти риска от изгаряния през този сезон е значима, което налага активното предпазване на кожата.
Недостатъчното омазняване и хидратация освен че правят кожата деликатна и чувствителна, често обострят или дори водят до възникване на различни типове лишеи и екземи, задълбочават фините линии и бръчки. При хронична дехидратация кожата ни губи тонуса и еластичността си, блясъка и жизнения си вид. Затова погрижете се за нея и не забравяйте да се усмихвате 🙂 🙂 🙂

Автор:

Споделете тази статия:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Други теми