Безумието, Уудсток 1969 – част втора

woodstock-joe-cocker

Продължаваме със статията за фестивала Уудсток с част втора. Ако не сте се запознали с предната група факти, можете да ги прочетете тук: Безумието, Уудсток 1969 – част първа

Част първа разглеждаше по-скоро организационните проблеми и неуредици, идващи от непредвиденото количество посетители. „Лятото на любовта“, обаче крие още доста интересни, макар и забулени в митове, факти. Бъдейки безплатен, фестивалът се характеризира с нулевия контрол над посетителите и тоталната липса на пропускателен режим. Всеки един посетител е могъл да донесе всичко на събитието и ходейки между хората да го занесе където си поиска. В днешно време това е абсолютно невъзможно, но тогава все пак още са се учили. Споделяме част от нещата, които очевидно са възможни, когато тълпа от 500 000 души е пусната на свобода в толкова малко пространство.

Гуруто от Уудсток

woodstock Swami Satchidananda Saraswati

С наближаване началото на фестивала, посетителите нараствал с десетки хиляди на час. Ден преди старта, притеснението на организаторите стигнало своя пик и те всячески търсели отговор на евентуално насилие или размирици. Решението им било да открият събитието с духовен апел за мир и любов, каквото било и посланието от афишите. По това време духовният лидер, йога и учител Шри Свами Сатчидананда се намирал недалеч от Бетел (градът от Част първа) и веднага се отзовал на поканата. Разбира се бил докаран с хеликоптер, защото пътищата и до него били задръстени. Гуруто бил първият човек, който се качва на сцената на Уудсток. Неговата встъпителна реч често е спрягана като душата на хипи движението, както и вдъхновението за пацифизма, който посетителите практикували по време на фестивала. Свами Сатчидананда повел тълпата от 500 000 души в групова медитация и песен, след което отстъпил сцената на изпълнителите. Единодушно е мнението, че макар и да не е първият известен йогин, практикуващ в САЩ, неговата изява трайно е затвърдила йогата като учение на американска почва.

Обособени зони за секс и палатки за дрогиране

Важно е само да се уточни, че дори без намесата на организатори и охрана сред тълпата, съществувала форма на ред. Тъй като на фестивала са присъствали и много деца, посетителите сами обособили зони за всички видове „занимания“. Със съшити платове и подръчни материали били издигнати и поне две детски градини, където децата можели да поспят. Палатки били делегирани за отделяне на най-дрогираните посетители от останалите. Същите били разпределяни по вид наркотици, защото имали еднакви симптоми при свръхдоза. Езерото, в близост до фестивала, било отредено за друго занимание, не свързано с плуване или дрогиране. Затова и голяма част от децата, родени в САЩ през пролетта на 1970-та година са описвани като „деца на езерото“. Палатки били издигнати и за медицински пунктове, където са третирани на 2000 порезни рани по ходилата на посетители – цената, която хипитата плащат, за да ходят боси по време на фестивал.

Изумително количество наркотици

woodstock-drugs

Съберете всички проблеми, споменати до сега и получавате една доста тъжна картинка. Ако добавите и фантастичното количество наркотици, които са употребени по време на фестивала към уравнението, получавате Уудсток. Липсата на контролиран достъп и охрана означавало, че всичко можело да се внесе и употреби по всяко време. Повечето посетители пристигали запасени, други привиквали своите дилъри или пристигали с цели чанти и багажници пълни с дрога. 

Имало моменти, в които безразборен микс от наркотици бил смесван с храната, докарвана от военните хеликоптери, преди да стигне до чакащите. Към края на втория ден вече и самите организатори нямали доверие на храните и напитките, които се раздавали дори в оградената зона зад сцената. В задължително правило се превърнала консумацията само на запечатани храни и напитки, особено вода. Няколко от изпълнителите дължат края или началото на кариерата си на предозиране на сцената.

Изпълнителите

Тридневният фестивал, продължил 4 дни (да, знаем) и включващ едни от най-влиятелните за времето си музиканти е незаменима част от музикалната история. Невъзможно е да отделим дължимото на всички изпълнители, затова ще споделим най-интересното за някои от най-известните.

Grateful Dead

woodstock-grateful-dead
Благодарение на широкото разпространение и лесна достъпност на наркотиците по време на фестивала, Уудсток е събитието, на което групата прави най-лошото си изпълнение на живо. Дори дългогодишни техни фенове изразяват разочарованието си от видяното и още повече – чутото. Според очевидци от първи ред, музикантите спорели коя песен изпълнявали в момента и какво всъщност се случва на сцената. Групата не е извикана на бис и не е довършила планирания си сет.

Carlos Santana

woodstock-carlos-santana

Отново благодарение на наркотици, митологичният китарист дарява публиката с едно от най-добрите си изпълнения. По средата на една от песните, китаристът спира да свири и поставя китарата си на земята, а след кратка пауза обявява по микрофона, че е „време за катерене“ и се покатерва по скелето над сцената, където остава с часове. Хората помнещи фестивала обичат да се шегуват, че той още е там. 

В по-късно интервю Карлос споделя, че употребил нов за него наркотик, защото по план е трябвало да свири на другия ден. За зла участ групата на ред след минути още не била пристигнала, заради задръстване на магистралата. Единственото, което организаторите са могли да направят било да разместят програмата, изкарвайки тогава младия Сантана и групата му на сцената, веднага. Останалото вече е история.

Jimmy Hendrix

Ох Джими Хендрикс… Най-известният участник на фестивала, афиширан на равно с Джанис Джоплин по всички рекламни канали и по свое желание – последният изпълнител на Уудсток 1969. Поради натрупването на забавяния и закъснения, вместо да свири през вечерта на третия ден, закривайки фестивала, Хендрикс свири рано сутринта на четвъртия ден. 

Освен планирания си репертоар, китаристът смайва публиката с легендарно изпълнение на американския химн, по време на който включва звуците на падащи снаряди, в отворен протест срещу войната във Виетнам. Не е възможно да намерите класация за най-велики солота на китарата, без това изпълнение да заема челно място в нея. Много е трудно да се опише нещо, което е предвидено да се усети, затова споделяме цялото видео, както е изглеждало тогава.

Janis Joplin

woodstock-janis-joplin
Топла и мила, както винаги, Джанис стартира своето участие като пита дали всички зрители са напушени и дали си имат вода и одеяла. След това изнася едно от най-експлозивните си изпълнения на Piece of My Heart до момента. Певицата е афиширана наравно с Джими Хендрикс на всички реклами и не остава назад с представянето си и то не случайно.

 

Woodstock e доста обширна тема, която можем да обсъждаме с параграфи. Дори споменаването на всички изпълнители би изисквало още две статии. За момента оставяме фестивала, но обещаваме да се върнем на него някой ден. 

Разгледайте и останалите статии в рубрика Музика.

Автор:

Споделете тази статия:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Други теми