Безумието, Уудсток 1969 – част първа

bezumieto-woodstock-1969
Основното, с което хората свързват фестивала Уудсток най-вероятно са наркотиците, безразборният секс и босите хипита, играещи си в калта, докато някъде в далечината се чува музика на живо. Хората са прави и това е доста добро описание. Информацията за тридневния, (по план) фестивал, продължил четири дни е толкова странна и всеобхватна, че се наложи да разделим статията на две части.
bezumieto-woodstock-1969

Често описван като „Лятото на любовта“ и „Най-влиятелното музикално събитие на всички времена“, фестивалът Уудсток от 1969 завинаги ще остане в историята като едно от най-шантавите събития от модерната ни история. Фестивалът е и от редките случай, в които слуховете са по-семпли от реалността. Трудно е да се каже кой точно е бил най-големият проблем: броят посетители, липсата на условия, нулевата подготовка или отсъствието на каквито и да било правила. Едно е сигурно – фестивалът Уудсток е показал как не трябва да се организират събития.

Фестивалът не се е провел в Уудсток

bezumieto-woodstock-1969

Организирането на фестивал не е лесна работа, не става по-лесна и когато локацията на събитието се променя в последния момент. Оригинално серията от концерти е трябвало да се проведе в уредено място за представления в град Уудсток (Woodstock), в щата Ню Йорк. Големият интерес и количеството продадени билети, обаче привличат внимание и публичното недоволство започва да расте. Само шест седмици преди началото, разрешителното на организаторите е отнето и им се налага да търсят ново място. 

Фестивалът се мести в кравеферма до град Бефел (Bethel), намиращ се само на 70км от оригиналната локация. Мястото на пръв поглед е перфектно – висок хълм, в подножието, на който може да се изгради сцена, която да се вижда от всички посетители. Почти веднага започва изграждане на загражденията и основната сцена. В отговор на това, жителите на града събират подписи, пишат до кмета против събитието и открито протестират, но без успех. Изгонването на фестивала от Уудсток привлича твърде много внимание и вече е твърде късно за връщане назад.

Десет пъти повече посетители от предвиденото

bezumieto-woodstock-1969

Оригинално фестивалът е успял да продаде малко над 50 000 билета, а с предвидените продажби на място, посетителите се е очаквало да не станат повече от 100 000. Успешната реклама, впечатляващият списък от изпълнители и примамливата идея за фестивал под звездите, обаче привличат над 10 пъти повече зрители и от най-смелите прогнози. 

В деня преди фестивала, организаторите са били изправени пред избор – пренасочване на работна ръка и ресурси към охрана, ограничаваща влизането на хора без билет или просто да направят фестивала безплатен. Спират се на втория вариант, което много специалисти, поглеждайки назад, отсъждат като правилно решение. Мълвата за това бързо се разпростира и посетителите пристигат на тълпи.

Невиждани задръствания по всички подстъпи

След разнасяне на мълвата, че фестивалът на века вече е безплатен, всеки музикален фен в радиус от няколко щата потегля с кола, мотор или на стоп към Уудсток. Резултатът бил задръствания, дълги до 30 км по всички пътища, водещи към събитието. Посетители оставяли колите си директно на магистралата и продължавали пеша. Повечето от колите остават там с дни след фестивала, защото било невъзможно да се маневрира и излезе от задръстването. Задръстванията възпрепятстват и пристигането на някои от изпълнителите, които се наложило да бъдат превозени с хеликоптери до сцената.

Недостатъчно храни и напитки

Кетърингът за оригинално заплатилите билет 50 000 души бил уреден. С предвиден маршрут за зареждане, организаторите са имали готовност да се справят с наплив от още толкова посетители. След премахването на билетите обаче, нещата се променят значително. Предвидените за три дни храна и напитки привършват преди първия залез, а всички маршрути за снабдяване били блокирани от паркирани коли, прииждащи посетители и палатки. 

В отговор на отежняващата се ситуация се отзовали летци от близка военна база, които с хеликоптери докарвали тонове храни, напитки и стоки от първа необходимост. Допълнително, предприемчиви търговци от близкия град разпъват щанд за хотдог, но с четворно завишени цени – цял $1, на фона стандартните $0.25. Това води до единствения пристъп на агресия, документиран на фестивала. Неслучайно съвпадение, е че това е и единствения пожар на събитието.

По 1 тоалетна за над 800 души

bezumieto-woodstock-1969

В днешно време стандартите за съотношение на тоалетна/посетители е около 1 към 50, но по време на фестивалът, това съотношение направо е взривено до 1 до 833. По правило, преносимите тоалетни винаги са разположени зад посетителите и максимално далеч от сцената. В случая на Уудсток, това поставя тоалетните на най-високата точка на хълм, в чието подножие се намира сцената, а от всички други страни – палаткови лагери. 

До тук звучи относително зле, но добавете липсата на достъп за подмяна и почистване, както и проливния дъжд, с който започва фестивалът и получавате рецепта за катастрофа. Останалата част от този факт, оставяме на въображението.

Три раждания по време на фестивала

bezumieto-woodstock-1969
Да, буквално. В края на изпълнението на Creedence Clearwater Revival, парамедици изкарват на сцената млада родилка, която не можела да бъде откарана до болница с хеликоптер. В този момент, сцената е била най-чистото място на целия фестивал и медиците нямали избор, освен да изродят бебето там, докато групата изпълнява емблематичната си песен, Bad Moon Rising. Друго момиче е откарано с хеликоптер до близка болница, а трето е родило в колата си по пътя за фестивала. Колата се е намирала на 10 км навътре в задръстването и се наложило да я запалят, за да ги открие хеликоптер, който да ги заведе до болница.

Още интересни и гнусни факти от Woodstock 1969 ще споделим във втората част на статията.

Разгледайте и останалите статии в рубрика Музика.

Автор:

Споделете тази статия:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Други теми